top of page

6 τρόποι να επιτύχετε ως επιχειρηματίας σε περίοδο κρίσης

Updated: Mar 13

Ποια είναι η χρυσή τομή μεταξύ της επιτυχίας και του ρίσκου σε μία κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε;




Οι επικεφαλής εταιρειών βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κρίση – κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Από τη μία κυριαρχούν η μεταβλητότητα, η αβεβαιότητα, η πολυπλοκότητα και η ασάφεια, κι από την άλλη έχουμε το 1/3 των εργαζομένων δεν εμπιστεύεται το management, με τους περισσότερους από αυτούς να μην είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.


Η ανάγκη για αναθεώρηση και σχηματισμό μία νέας προσέγγισης, μίας διαφορετικής οπτικής από την πλευρά του επιχειρηματία-ηγέτη είναι πιο σημαντική από ποτέ, αν επιθυμεί να διασφαλίσει την επιβίωσή του στην αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο.


Η επιτυχία κρύβεται στη σκέψη

Οι περισσότεροι ενδεχομένως στο άκουσμα των λέξεων «τρόποι επιτυχίας» να έχετε στο μυαλό σας στείρες οδηγίες που θα σας έδινε κάποιος σύμβουλος επιχειρήσεων ή εναλλακτικούς τρόπους που θα σας πρότεινε κάποιος ανταγωνιστής, με πληροφορίες που θα αντλούσε από την προσωπική του εμπειρία.


Όσο αποτελεσματικά κι αν ακούγονται τα παραπάνω, στερούνται ενός πολύ βασικού στοιχείου: λείπει ο δικός σας τρόπος σκέψης, οι δικές σας αξίες, η δική σας εμπειρία και φιλοσοφία – συστατικά πολύτιμα για να φτιαχτεί μία συνταγή της οποίας το αποτέλεσμα θα είναι στις «γεύσεις» σας.


Οι δεξιότητες σας ως επιχειρηματίας και ως άνθρωπος


Κάθε φορά που μία επιχείρηση επαναπαύεται στην ασφάλεια μίας «προσωρινής» καλής περιόδου, βουλιάζει και σταματά να εξελίσσεται. Η εξέλιξή της δεν είναι αντανάκλαση μόνο του ανθρώπινου δυναμικού της, αλλά και του ηγέτη της, αφού υιοθετεί προσωπικά του στοιχεία, αξίες αλλά και τη δυναμική του στο σύνολό της.


Σ’ αυτή αντανακλώνται στοιχεία, όπως η αυθεντικότητα, η στρατηγική, η προοπτική χωρίς να τα διαχωρίζει σε επαγγελματικά ή προσωπικά.

Πώς μπορεί ένας ηγέτης που δεν είναι ευέλικτος να δημιουργήσει μία επιχείρηση που προσαρμόζεται με ευκολία στα νέα δεδομένα; Πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας που εστιάζει στα προβλήματα, να διοικεί μία επιχείρηση που γεννά λύσεις;

Οι λύσεις ξεκινούν από μέσα


Ποιες δεξιότητες είναι αυτές που ορίζουν μία ανοδική πορεία ή διασφαλίζουν την αποφυγή μίας απότομης κι άσχημης πτώσης;


1. Αναστοχασμός


Όλοι γνωρίζουμε ότι η προσδοκία να μην κάνουμε λάθος κινήσεις σε ό,τι αφορά στην επιχείρησή μας, είναι το λιγότερο μη ρεαλιστική. Το να περιμένουμε, όμως, να έχουμε συστηματικά θετικές εξελίξεις, ενώ δεν αξιολογούμε τις ενέργειές μας, αυτό είναι σφάλμα –κι είναι ολόδικό μας.


Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ενός επιχειρηματία είναι να ασκεί την κριτική του σκέψη συνεχώς επάνω σε ό,τι κάνει, λέει, κινεί, επιλέγει. Ασκώ την κριτική μου σκέψη δεν σημαίνει ότι απλά αξιολογώ μία ενέργειά μου ως «καλή» ή «κακή», ως «στοχευμένη» ή «άστοχη». Οι λέξεις αυτές, μένουν στην επιφάνεια και ως επιχειρηματία-ηγέτη δεν σας προσφέρουν καμία σημαντική πληροφορία πέραν της ταμπέλας που προσφέρει ο επιθετικός χαρακτηρισμός.


Αναστοχάζομαι ουσιαστικά πάνω σε κάτι σημαίνει ότι αξιολογώ σε βάθος τι λαμβάνω, τι λειτουργεί, τι δεν λειτουργεί, τι χάνω και κυρίως, τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά, ώστε να πετύχω το επιθυμητό. Την επόμενη φορά που θα κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, λοιπόν, αναστοχαστείτε και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:


Τί λειτούργησε θετικά στην απόφαση που πήρα και πως με βοήθησε; Τί δεν πήγε καλά και δεν είχα το αποτέλεσμα που ήθελα; Τί θα μπορούσα να κάνω διαφορετικό την επόμενη φορά; Αν δεν γνωρίζω, ποιος θα μπορούσε να με βοηθήσει;


2. Ανάληψη Ευθύνης


Το πρώτο βήμα απέναντι στην υπευθυνότητα είναι να μπορείτε να αναγνωρίσετε για αρχή ποια είναι τα ζητήματα που αφορούν εσάς, ποια τους άλλους και τι δεν βρίσκεται καθόλου στον έλεγχό σας.


Δική σας ευθύνη μπορεί να αφορά μία άμεση ενέργειά σας που δεν πήγε όπως περιμένατε, ο τρόπος που επικοινωνείτε με τους συνεργάτες ή τους υφισταμένους σας, οι άνθρωποι που επιλέγετε να στελεχώσουν την επιχείρησή σας, το πως διοικείτε την ομάδα σας. Ευθύνη των άλλων είναι η συμπεριφορά και οι επιλογές τους, αλλά προσέξτε! Είναι δική σας ευθύνη το πως θα ανταποκριθείτε σε αυτή.


Δεν έχετε καμία ευθύνη (και κανέναν έλεγχο) στο πως θα οριστούν καταστάσεις ή γεγονότα που απλά δεν μπορείτε να επηρεάσετε με κάποια ενέργειά σας, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση της πανδημίας. Η δική σας ευθύνη αφορά το πως θα αντιδράσετε σε αυτή.


Μόλις γίνουν ξεκάθαρα τα παραπάνω στη σκέψη σας, τότε θα μπορέσετε να προχωρήσετε στην «ανάληψη». Στο «πώς θα το αλλάξω;».


3. Εστίαση στο πως & όχι στο γιατί


Δεν είναι πάντα κακό να εστιάζετε στο γιατί. Είναι η λέξη που μας έρχεται πρώτη στο μυαλό, η ανάγκη μας να λάβουμε πληροφορίες, για να κατανοήσουμε ό,τι συμβαίνει. Το σύνηθες, όμως, είναι οι πληροφορίες που παίρνουμε από τις απαντήσεις του «γιατί» να μην έχουν καμία ουσία στις λύσεις των προβλημάτων.


Κρατήστε όποιο χρήσιμο «γιατί» για τα θέματα που προκύπτουν στην επιχείρησή σας και προχωρήστε εστιάζοντας με αποφασιστικότητα στα «πως». Εκεί θα βρείτε λύσεις, ιδέες, απαντήσεις και διαφορετικές επιλογές. Τα «γιατί» σας κρατούν στάσιμους, τα «πως» σας εμπνέουν, ώστε με τη σειρά σας να εμπνεύσετε κι εσείς την ομάδα και τους συνεργάτες σας!


4. Προοπτική


H προοπτική είναι η ικανότητα να μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα. Να είστε σε θέση να βλέπετε τόσο το δάσος, όσο και τα δέντρα, χωρίς να μπερδεύεστε στις μικρές λεπτομέρειες, όταν υπάρχουν μεγαλύτερα και σπουδαιότερα ζητήματα που εφιστούν την προσοχή σας.


Αυτή η ικανότητα σας προσφέρει τη δυνατότητα τόσο να δίνετε συμβουλές (στον εαυτό σας ή σε άλλους), αλλά και να μπορείτε να «ζυγίσετε» πολλαπλές πλευρές του ίδιου ζητήματος εξίσου αποτελεσματικά. Να μπορείτε να αξιολογήσετε μία κατάσταση ως κέρδος, ρίσκο, μάθημα, ευκαιρία, ή ζημία ταυτόχρονα και να επιλέγετε την οπτική που τελικά, είναι πιο χρήσιμη για εσάς και την επιχείρησή σας σε κάθε απόφαση που καλείστε να πάρετε.


Αναρωτηθείτε τώρα, πόσο συχνά αξιολογείτε κάθε οπτική ενός θέματος;


5. Προσαρμοστικότητα


Αν η κρίση ήταν πόρτα, αυτή η δεξιότητα θα ήταν το κλειδί γιατί δεν γίνεται σε κάθε ερώτηση αλλαγής, εμείς να απαντάμε με τον ίδιο τρόπο πάντα και να περιμένουμε να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα!

Κάποιοι από εσάς μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν απαντήσατε με τον ίδιο τρόπο, προσπαθήσατε να κάνετε διαφορετικά πράγματα. Ήταν όμως τα «σωστά διαφορετικά»; Για να απαντήσετε στην επιχειρησιακή σας κρίση, χρησιμοποιώντας την προσαρμοστικότητά σας θα χρειαστεί να περάσετε πρώτα από όλα τα προηγούμενα βήματα (βλ. παραπάνω). Να αξιολογήσετε τα λάθη σας, να αναλάβετε την ευθύνη, να ανακαλύψετε τις διαφορετικές οπτικές του ζητήματος και να εστιάσετε στο «πως», γεννώντας εναλλακτικές λύσεις. Μην βιαστείτε να κρίνετε τις σκέψεις σας αμέσως - να είστε ευέλικτοι! Εξετάστε τις πρώτα και ύστερα επεξεργαστείτε τις με τέτοιον τρόπο, ώστε να κουμπώνουν σε εσάς και στις επιχειρησιακές σας ανάγκες.

Κι αν έχετε να απαντήσετε σε μία ερώτηση, απαντήστε στην εξής:

Πώς μπορώ να κουμπώσω τις ανάγκες που δημιούργησε η κρίση στα κενά της δικής μου επιχείρησης;


6. Πλάνο αποτυχίας


Η επιτυχία μίας επιχείρησης μπορεί να μοιάζει με δρόμο μετ’ εμποδίων κι αυτό είναι που κάνει ένα πλάνο αποτυχίας πιο χρήσιμο από ένα σχέδιο επιτυχίας. Για αρχή ας διαχωρίσουμε, όμως, τι είναι το καθένα.


Σχέδιο επιτυχίας είναι μία στρατηγική που περιλαμβάνει όλα όσα χρειαζόμαστε για πετύχουμε όπως γνώσεις, προσωπικό, κεφάλαιο, συνεργάτες, στρατηγική προώθησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών μας.


Το πλάνο αποτυχίας αποτελεί ένα προγνωστικό σενάριο όλων όσων μπορούν να πάνε στραβά, δηλαδή τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να συναντήσουμε στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου. Η περιγραφή όμως, δεν ολοκληρώνεται στα εμπόδια. Ένα ολοκληρωμένο πλάνο αποτυχίας συμβαίνει, όταν αφού υπολογίσουμε και καταγράψουμε τα πιθανά εμπόδια (όσα μπορούμε να προβλέψουμε τουλάχιστον!), δημιουργήσουμε μία στρατηγική αντιμετώπισης για το καθένα ξεχωριστά.


Βλέπετε, είναι διαφορετικό να προετοιμάζεσαι αποτελεσματικά για την επιτυχία και άλλο να νιώθεις έτοιμος και για την πιθανή αποτυχία με ένα σχέδιο για την υλοποίηση του οποίου συνδυάζεις όλες τις παραπάνω δεξιότητες.


Business Coaching


Τα παραπάνω, όπως και τα περισσότερα στη ζωή μας είναι πιο εύκολο να λέγονται (ή να γράφονται), παρά να γίνονται πράξη. Μάλιστα, κάποιες φορές, ερχόμαστε σε μία τόσο δύσκολη θέση που δυσκολευόμαστε να ορίσουμε τη δράση μας διαφορετικά από ό,τι μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει. Πώς το coaching μπορεί να συμβάλλει σε αυτή τη δυσκολία;



· Αποσαφηνίσετε το επιχειρησιακό σας όραμα και το πλάνο ανάπτυξή σας

· Εκπαιδευτείτε στον αναστοχασμό

· Διαχειρίζεστε αποτελεσματικότερα ανθρώπους, ρόλους και προσδοκίες

· Εστιάσετε στη δράση και στην αλλαγή

· Αναπτύξετε τις δεξιότητες ηγεσίας σας

· Βρείτε εναλλακτικούς τρόπους προσαρμογής της επιχείρησης στα νέα δεδομένα

· Προσαρμόσετε το νέο επιχειρηματικό σας ξεκίνημα στην εποχή

· Εντοπίσετε πεποιθήσεις και συμπεριφορές που αναστέλλουν την επιτυχία σας

· Βελτιώσετε τον τρόπο που επικοινωνείτε

· Προσδιορίσετε ξεκάθαρους και μετρήσιμους επιχειρησιακούς στόχους


_________________________________

Τα coaching προγράμματα παρέμβασης πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης, όσο και online - αν έχετε περισσότερες απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή τηλεφωνικά, διαφορετικά μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν για περισσότερες διευκρινήσεις.

247 views
bottom of page